Продукти:
500 г кайма смес овкусена за кюфтета
2 филийки хляб
1 яйце
1 малка главичка редносан лук
2 дафинови листа
3-4 зърна бахар
за соса:
2 главички лук
2 кисели краставички
80 г консервирани гъби
100 мл червено вино
500 г консерва рязани домати
150 мл вода
сол, зехтин, инд. орехче, босилек, чили, смлян черен пипер , червен пипер, 2 с.л. брашно
Технология на приготвяне:
Кюфтетата : Омесвам каймата с накиснатия във вода и изстискан хляб, настъргания лук, яйцето. Правя средни по големина кюфтета. В 1,5 л вряща вода слагам дафиновите листа и бахара. Пускам кюфтетата в нея. Когато изплуват, изваждам в чиния.
Соса: В зехтина и половин кафеена чашка вода задушавам нарязания на ситно лук до разваряване. Тогава прибавям гъбите и краставичките, нарязани на ситно.Слагам червения пипер, разбърквам и наливам виното.Оставям за 1-2 мин на силен котлон да поври. След това изсипвам и рязаните домати. Готвя до готовност на доматите. Пускам кюфтетата във соса. Брашното размивам с водата и прибавям към тях. Разбърквам и оставям след завирането около 2-3 мин да се готви. Свалям от котлона и добавям щипка чили, щипка индийско орехче, черен пипер, 1 кафеена лъжичка босилек.
Няма коментари:
Публикуване на коментар